Album review: The Dark Element - The Dark Element



The Dark Element - The Dark Element
Dátum vydania: 10.11.2017
Vydaveteľtvo: Frontiers Records

Tracklist:
01. The Dark Element
02. My Sweet Mystery
03. Last Good Day
04. Here's To You
05. Someone You Used To Know
06. Dead To Me
07. Halo
08. I Cannot Raise The Dead
09. The Ghost And The Reaper
10. Heaven Of Your Heart
11. Only One Who Knows Me

Speváčka Anette Olzon po odchode z fínskych velikánov Nighwish rozhodne nezavesila hudobnú kariéru na klinec. Po jemnejšom sólovom počine "Shine" z roku 2014 sa minulý rok rozhodla vrátiť k tvrdšej hudbe. Anette a Jani Liimatainen (ex- Sonata Arctica) vytvorili The Dark Element a začali skladať piesne pre svoj spoločný debut. Album nesúci meno projektu vyšiel 10. novembra a prináša kolekciu jedenástich piesní, ktoré si zamilujú všetci priaznivci Anette a Janiho. 

Už od otváračky "The Dark Element" je počuteľné, že sa dvojica hudobníkov rozhodla zozbierať elementy z predošlých pôsobísk a spojiť ich v jeden celok. Power metalové riffy, výrazné klávesy a chytľavé refrény sprevádzajú poslucháča celou nahrávkou. Hneď druhá pieseň "My Sweet Mystery" akoby sa počas nahrávania "Dark Passion Play" - Anettinho debutu v Nightwish - niekde zatúlala a objavila sa až pre potreby speváčkinho nového dobrodružstva s The Dark Element. Nasledujúca "Last Good Day" v slohách jemne uberie na sile, len aby to Anette naplno rozbalila vo veľkolepom refréne a finále skladby. Baladická "Someone You Used To Know" predstaví namiesto typického zvuku elektronických kláves elegantnejšie a uhľadenejšie tóny piána pod vedením Jarka Lahhtiho. V sprievode akustickej gitary je táto skladba príjemnou záležitosťou, ktorá s blížiacim sa záverom naberá na sile. Pri "Dead To Me" by sa dalo polemizovať, proti komu je táto pieseň s jedovatým textom namierená. Anettin energický hlas dopĺňa growl Niila Sevänena a podtrhuje tak temnú atmosféru piesne. "Halo" a "I Cannot Raise The Dead" sa nesú v podobnom duchu, obe nechávajú vyniknúť elektronické prvky. "The Ghost And The Reaper" je rýchla rocková vec s ďalším mocným refrénom. Druhou baladou na albume je pieseň "Heaven Of Your Heart". Ľahké tóny klavíra a akustickej gitary tvoria dokonalé pozadie pre speváčkin emotívny prednes. Doťuknutie v podobe sóla na elektrickej gitare je prekvapením, ktoré rozhodne neurazí. Záverečná skladba "Only One Who Knows Me" sa nesie v strednom tempe a strieda jemnosť so silou po hudobnej i vokálnej stránke. Klavíra pasáž upokojí vody a dalo by sa povedať, že je akýmsi tichom pred búrkou, ktorá sa privalí s posledným ohromným refrénom a gitarovým sólom v úplnom finále. Skvelý záver albumu!

Ako celok je "The Dark Element" veľmi uspokojivý počin s kvalitnou produkciou, energickým výkonom Anette a výnimočným skladateľským prístupom Janiho. Olzon na albume prezentuje svoje prednosti rockovej speváčky, ktorá vie, kedy zatlačiť na pílu a kedy ubrať. V rámci melodického symfonického power metalu sa tento album šplhá na popredné priečky tohtoročnej albumovej nádielky. Z hľadiska female fronted metal scény však album neprináša žiadnu novinku, len šperkuje zabehnuté formulky. Album ocenia najmä fanúšikovia Anette a Nightwish, ktorí nedajú dopustiť na albumy "Dark Passion Play" a "Imaginaerum". Na svoje si prídu taktiež priaznivci chytľavých melódií, výrazných klávesových momentov a bombastických refrénov, ktoré zapustia korene priamo vo vašej mysli.

Celkové hodnotenie: 7/10


The Dark Element - My Sweet Mystery

Comments