Asking Alexadria: príbehy piesní na novom albume


Ben Bruce, gitarista a zakladateľ britských Asking Alexandria, predstavuje nový rovnomenný album kapely. Pre magazín Rock Sound okomentoval pieseň po piesni a vyrozprával tak príbehy všetkých dvanástich skladieb, ktoré vyjdú ako celok už tento piatok - 15.12. - v rámci ich piatej štúdiovky. Album je zároveň prvou nahrávkou po návrate staro-nového speváka Dannyho Worsnopa, ktorého odchod/návrat sprevádza poslucháča celým novým hudobným dobrodružstvom z dielne AA. 


1. ALONE IN A ROOM

"Úplne prvé slová, ktoré počujete na albume, sú veľmi dôležité. Úplne prvé Dannyho slová, ktoré počujete v tejto piesni a následne na albume, sú: "Na chvíľu som bol preč.". Je pekné počuť toto priznanie. Nejdeme ďalej len tak, akoby sa nič nestalo. Na tejto doske to pripúšťame na viacerých miestach. Je pekné začať náš nový príbeh Dannyho vysvetlením "Na chvíľu som bol preč, ale teraz som späť.". Bolo to takmer ako ospravedlnenie.

Predtým, ako sme to nahrali, povedal: "Niečo mám, postavte ma do nahrávacej kabíny." Začal spievať túto pieseň a ja som sa cítil dobre. Vedel som, že pripustil, že to, čo sa stalo, bola kravina. Sú tam verše ako: "Niekedy spadnem, niekedy stratím nádej, ale tých dní bude menej, ak zostanem stáť nohami na zemi." a "Môžem byť osamelý, ale nie som tu sám.". Všetko, čím sme si prešli, všetky cesty, trápenia a sračky, ktoré sme prežili. Uvedomuje si, že tu preňho neustále sme. Danny sa cíti tak pohodlne. ako sa už dávno necítil, a je skvelé vedieť to. 

Pre nás je skvelé mať nášho kamaráta späť a preňho je skvelé vedieť, že napriek všetkému tu boli ľudia, ktorí sa mu neobrátili chrbtom. Privítali sme ho späť s otvorenou náručou."

2. INTO THE FIRE

"Tento song je ako priamy úder do slabín. Preto sme sa rozhodli vydať ho ako prvý singel a návrat na scénu. Má ohromný gitarový riff a melódie sú chytľavé. Avšak, Danny sa textovo znovu vyjadruje ku všetkému. Cítili sme, že je to dobrý spôsob, ako ho znovu uviesť do kapely. Nie je to tak, že by vravel: "Srať na ostatných, nič sa nestalo.". Hovorí: "Zmieril som sa s tým, že sa nikdy nezmením." Vie, že to v minulosti pokašlal, a vie, že to môže pokašlať znovu, ale aj napriek tomu môžeme stále spolupracovať. Už viac nie je neriadenou stelou."

Asking Alexandria - Into The Fire

3. HOPELESSLY HOPEFUL

"V podstate sme urobili všetko, čo sme mohli. Objavovali sme, boli sme vo výšinách a na dne. S Dannyho návratom, a keď sa na to pozriem ako na celok, sme sa naučili veľa drahocenných lekcií. Sme vďační za všetko, čo sme dosiahli, ale stále je toho oveľa viac, čo chceme dosiahnuť a dokázať. Je to akoby sme sa sústredili len na jednu vec. V tomto priemysle je to ťažké, všeobecne je to pre rockovú hudbu ťažký čas, ale my sme stále ako deti vo vianočnej eufórii. Stále máme ten sen a stále dokážeme vidieť svetlo na konci tunela. Takže "Hopelessly Hopeful" je o tom, že aj napriek tomu, že niektoré veci nám neprajú, sme stále rovnako vášniví a nenásytní ako keď sme začínali. Hovoríme tým, že dúfame, že sme si zvolili správne, pretože je to jediná voľba, ktorú sme kedy urobili a za ktorou si tak pevne stojíme. Je o dúfaní, že to nie je márne a len tak pre nič."

4. WHERE DID IT GO?

""Where Did It Go?" je veľmi sarkastická. Je v nej veľa súťaživosti, ale stále je sarkastická. Keď sa Danny v závere smeje, je to úprimný smiech, pri ktorom sme si povedali: "Určite by sme to tam mali nechať.". Existuje dôvod, prečo nasleduje po "Hopelessly Hopeful". Vysvetľuje, prečo sme stále tak beznádejne plní nádeje a prečo stále robíme to, čo robíme. Jeden z mojich obľúbených veršov na celom albume je druhý verš, v ktorom Danny postupne spomína naše albumy. Myslím, že je to úžasné. Oceňujeme všetko, čo sme urobili od úplných začiatkov kapely až po dnešok. Hovorí, že všetko pred týmto je skvelé, ale teraz je toto tá najlepšia vec, akú sme kedy urobili. 

Keď vyšiel album "Stand Up And Scream" - vôbec teraz nemám na mysli, že by sme vynašli ten žáner, bolo mnoho kapiel, ktoré robili podobné veci - stal sa akýmsi základom a zľava, sprava a zo stredu sme počúvali kapely, ktoré zneli ako "Stand Up And Scream". Potom, s príchodom "Reckless & Relentless", sme si pomysleli: "Máme dosť neónových tričiek a blbých ofiniek. Vrátime sa ku klasickému old schoolovému rock and rollu.". V tej dobe sme si mysleli, že je to geniálne, a začali sme nosiť tričká Guns N´ Roses a kožené bundy. Ponorili sme sa tak hlboko. Vtedy sa začal točiť svet, keď drogy a alkohol kompletne prevzali kontrolu. A odrazu to robila každá kapela. Na našej scéne to vyzeralo ako vzkriesenie hair metalu z 80. rokov. 

Tak sme sa znovu zmenili a hranice budeme posúvať aj naďalej. Vždy sme chceli rásť, meniť sa a vyvíjať, tak sme spravili "From Death To Destiny". V čase, keď tá doska vyšla, ľudia na ňu neboli až tak úplne pripravení a prilákala k nám oveľa staršiu fanúšikovskú základňu. Pozdvihla nás na úplne iný level. Mám pocit, že keď teraz hráme tie piesne, ľudia sa konečne chytajú. Je super si to všetko pripomenúť s "Where Did It Go?"a pridať na túto nahrávku kúsky z každého albumu.

Myslím, že s týmto albumom sme znovu spravili niečo, čo neznie ako nik iný." 

Asking Alexandria - Where Did It Go?
5. RISE UP

"Text reprezentuje to, že sme tu stále aj navzdor nepriazni. Sme tu už 10 rokov. Veľa kapiel sa len tak zablysne a je ťažké udržať si kariéru, obzvlášť pre rockovú kapelu. Hudba sa neustále vyvíja a rockoví fanúšikovia bývali vo všeobecnosti menej naklonení k tomu podporovať kapely, ktoré menili zvuk. Pop a rap sa neustále vyvíjaju, zatiaľ čo tu ľudia hovoria, že sme sa "zapredali". Je ťažké držať sa na čele tohto priemyslu. Takže "Rise Up" je našou oslavou, že sme stále tu, nech už sme si prešli hocičím. 

Mám pocit, že rocková hudba sa prílič nevyvíjala, pretože ľudia sa na čas báli napredovať, a to je tak trochu smutné. Počúvam rockové rádio a myslím si: "Kto do riti to je?". Všetko to znie rovnako. Počúvali sme veľa moderného popu a hip-hopu a uvedomili sme si, že tí ľudia sú stale na čele ich žánrov. My chceme byť na čele rocku. Tak sme od nich prevzali prvky a predstavili ich rockovému svetu. Je v poriadku mať rád viac než jeden žáner. Mali by ste skúsiť tieto veci a som rád, že my sme to urobili. Ak vám naozaj chýba "Stand Up And Scream", stále sa k nemu môžeme vrátiť a počúvať ho. 

6. WHEN THE LIGHTS COME ON

"Pri skladaní našich albumov si vždy hovoríme: "Ak to nemôžeme zahrať naživo, ak to nebude naživo znieť dobre, tak to dopekla nerobme.". Môže to byť tá najcoolovejšia vec na svete, ale ak to nefunguje naživo, nebude to na albume. Nedávno sme s Dannym odohrali prvé celé turné a energia predtým, ako sme šli na pódium, bola nenormálna. Nemyslím, že si to fanúšikovia uvedomujú, ale keď stojíme tam vzadu za oponou, sme nadšení rovnako ako oni, ak nie viac. Na tomto albume sme chceli uchopiť tú energiu, ten pocit a o tom všetkom je pre nás tento song. Snažili sme sa zhrnúť všetky tie pocity do trojminútovej piesne. 

Ideš na Twitter, kde prebieha neustála vojna medzi ľuďmi, ktorí sa navzájom ani nepoznajú. Všetky tieto stračky zmiznú hneď, ako sa na kluboch otvoria brány a začne šou pre sálu plnú tisícok cudzincov. Každý je váš najlepší priateľ. Prajem si, aby som to mohol cítiť počas celého dňa a každý deň. Práve preto sme o tom zložili pieseň. Takto ju môžem počúvať celý deň a každý deň." 

7. UNDER DENVER

"Táto pieseň vychádza z faktu, že pod Denverským letiskom v Colorade je celé mesto, ktoré dala postaviť vláda. Majú plynovody. Majú vodu. Pod tým letiskom je všetko. Je to známa vec, pripravujú sa na koniec dní. Keď sa dostanete na letisko, sprevádza vás taká veľká a hrozivá sila smrti. Vo vnútri je taktiež nápis, na ktorom stojí "Deti sveta, snívajte v pokoji". Je tam fotka všetkých tých detí obklopených vojakmi so zbraňami v plynových maskách. Celé to letisko je jeden veľký dôkaz, že Nový svetový poriadok je za rohom a nastane peklo. Vyzerá to tak, že to mesto je postavené pre super bohatých a dôležitých ľudí.

Vtedy sme sa zamysleli nad tým, že všetko v správach je stále také negatívne a na hovno. Všetci sú tak nasraní, smutní a frustrovaní. Zatiaľ čo pieseň je o konkrétnych veciach, ktoré sme videli v Denveri, my sme sa zaoberali všetkým na globálnej úrovni. Zároveň sme to chceli otočiť a vytvoriť pieseň, ktorá by mala hudobne takmer pozitívnu energiu. Stále je tu veľa dobrých vecí. Pre nás to bolo niečo úplne iné, v provnaní s dobou, keď sme spievali o tom, ako nám baby robili blowjob." 

8. VULTURES

""Vultures" je jedna z mojich obľúbených piesní na albume, pretože má skvelý príbeh. V skutočnosti som ju napísal v roku 2014 hneď ako vyšlo "From Death To Destiny", ukázal som ju Dannymu a on napísal text. Bolo to v čase, keď bol v kapele samý zmätok. Bolo to tesne predtým, ako všetko vybuchlo. Ako som povedal, zrodilo sa to z alkoholu, drog a z priemyslu, ktorý nám neustále pripomínal, že máme byť v strehu a nemôžeme si vziať pauzu, pretože nám šliape na päty iná kapela. Hovorili sme: "Potrebujeme pazu, za posledné dva roky sme koncertovali 340 dní v roku.". V nejakej ankete sme boli zvolení za jedných z najtvrdšie pracujúcich hudobníkov po Justinovi Bieberovi. Rozdiel je však v tom, že on si lieta v súkromnom lietadle a my sa všade trepeme v autobuse. Ako všetci vedia, bol z toho škandál a viedlo to k Dannyho odchodu. 

O tom vlastne "Vultures" je. Je o všetkých tých ľuďoch v oblekoch, ktorí za scénou ťahanú za nitky. Odkazuje na vnútorný boj, ktorému sme čelili. Je to smutná pieseň. Je veľmi surová a úprimná a veľmi otvorená. Myslím, že je to jedna z najkrásnejších piesní na albume. Je ako "Moving On" tejto nahrávky. 

Je to posledná vec, ktorú som s Dannym napísal pred jeho odchodom a taktiež prvá vec, ktorú sme nahrali, keď sa k Asking znovu pripojil. Danny prišiel späť a povedal: "Každý deň, čo som nebol súčasťou Asking Alexandria, som myslel na túto pieseň. Nedokázal som ju dostať z hlavy. Nemôže to byť koniec, pretože sme túto pieseň nevydali.". Keď sa vrátil, zaspieval tú pieseň od začiatku po koniec na prvýkrát a práve túto nahrávku sme použili na albume." 

9. EVE

"Čo je najmocnejšia vec na svete? Náboženstvo. Či sa vám to páči alebo nie, je to tak. Ľudia kvôli nemu idú do vojny. Ľudia preň zabíjajú. Ľudia po celom svete sa vyhadzujú do vzduchu kvôli rozdielnym názorom a nikto vlastne ani nevie, či je skutočné. Takto ovplyvňuje aj rôzne iné časti vášho života. "Eve" je v podstate príbehom Adama a Evy, ale vychádza z úst a pohľadu hada. 

V podstate je to o tom, ako sa pozeráme na veľa ľudí v hudobnom priemysle. Vieme, čo robili. Keď sme mali 17, lákali ste nás. Ukázali ste nám všetko, o čom sme ako deti snívali. Podpísali sme zmluvu a boli sme vhodení do vody. Bolo to Peklo. Bolo to akoby nás podviedli a prinútili robiť niečo, čo zmietlo celú našu kariéru. 

Táto pieseň berie na vedomie všetko, čo nás viedlo k bodu zlomu. Je ako vetranie šatníka. Je ako alkohol. Pili sme aj predtým, ale nie tak, ako na turné. Potom sme okúsili, že môžeme robiť všetko, čo chceme. Po prvýkrát vyskúšaš drogy. "Och, nezomrel som, tak čo máte za problém?". Podľahneš tomu a je ťažké skoncovať s tým." 

10. I AM ONE

""I Am One" je v podstate o tom, že Danny je Boh. Nie z hľadiska sveta, ale z hľadiska vládcu jeho sveta. Je to jedna z lekcií, ktorú sme sa naučili počas jeho odchodu. Sadli sme si a rozprávali sme sa o tom, čo sa pokazilo a zistili sme, že na vine sú ľudia, ktorí ťahali za nitky a hovorili nám, čo máme robiť. Takže tento krát, keď sa vrátil, sme sa rozhodli, že nikdy nedovolíme, aby nám ľudia diktovali, ako máme žiť. Teraz máme na starosti našu kariéru my a platí to, čo povieme. O tom je celá táto pieseň. Pre vás sme možno jedna z malých kapiel, ktorá vám zarába peniaze tak ako ďalšie kapely, ale je to náš život. Naložíme s ním, ako budeme chcieť. Preberáme kontrolu späť. Na tomto albume je veľa sebauvedomenia." 

11. EMPIRE

"Všetci počúvame všetko od rocku, metalu až po rap a hip-hop. Keď som napísal túto pieseň, navrhol som, že by bolo cool, ak by nám ju zmixoval nejaký hip-hopový producent. Táto pieseň pôsobila veľmi hip-hopovým dojmom, takže sme chceli spoluprácu, aby sme zistili, ako by pod takým vedením znel rockový song. Nasledovalo: "Prečo neskúsime spoluprácu s raperom, aby sme videli, kam to povedie?". Ozvali sme sa pár priateľom ako Yelawolf alebo Machine Gun Kelly a obaja mali veľký záujem o spoluprácu. Kvôli našim harmonogramom a veciam sme si však nikdy nenašli vhodný čas. Naša nahrávacia spoločnosť povedala: "Ľudia, zbláznili ste sa. Ak to chcete urobiť, potrebujete naozaj veľké meno.". A my na to: "Nie, nepotrebujeme.". Nie napriek, ale aby sme dokázali pravdu, sme povedali: "Nájdeme neznámeho umelca, o ktorom si myslíme, že má neskutočný talent, zaslúži si priestor a bude skvele pracovať s kapelou.".

Tak mi Danny povedal, aby som sa pozrel na tochto chalana - Bingx - a on bol úžasný. Nechápem, že nie je na svetových pódiách a nehrá každú noc pre tisícky ľudí. Tak sme sa s ním spojili a on povedal, že by do toho rád šiel. Poslal nám prvý verš, my sme ho poslali labelu a ich reakcia bola: "Ten chalan je dobrý.". Nezáleží na tom, aké má meno, jeho talent v tejto piesni zažiaril. Celá pieseň je veľmi pozitívna. V podstate hovorí, že treba tvrdo pracovať, aby si dosiahol, čo v živote chceš, aby si sa nevzdával snov." 

12. ROOM 138

"Tento song je naozaj zaujímavý. Nemusí byť úplne perfektný ani najvyspelejší, ale tento song je skutočne špeciálny. Izba číslo 138 bola izba, v ktorej sa Danny pred rokmi predávkoval. Mám pocit, že to bolo počas nahrávania "From Death To Destiny". V jeho prednese počuť bolesť. Akoby znovu prežíval to, čím si prešiel. 

Rovnako túto pieseň zbožňujem pre niečo, o čom si nie som celkom istý, že si ľudia všimnú. Hudobne je to v podstate old schoolová Asking Alexandria. Vraciame sa na úplný začiatok. Je to ako keby sme zakladali Asking Alexandria odznovu, takže sme zaradili spiatočku a priniesli sme ten zvuk späť. Refrén tejto piesne má tú istú vokálnu melódiu ako "If You Can´t Ride Two Horses At Once..." z albumu "Stand Up And Scream". Text tiež. Vzali sme "‘I never expected to be here alone" (Nikdy som nepredpokladal, že tu budem sám) a zmenili ho na "I never expected to be here again" (Nikdy som nepredpokladal, že tu budem znovu). Znovu to poukazuje na Dannyho návrat. Nezomrel v tú noc, aj keď mohol. Kapela nezomrela, keď odišiel, aj keď mohla. Sme späť. Sme tu zas. Nikto z nás to nečakal, ale je to tak. Záver albumu vzdáva hold tomu, kde sme začali, a mysleli sme si, že by to bol skvelý spôsob, ako to všetko uzavrieť. Teraz sme pripravení znovu pokračovať. Plnou parou vpred." 



Comments