Album review : Black Veil Brides - Vale


Black Veil Brides - Vale 
Dátum vydania: 12.1.2018
Vydavateľstvo: Universal Music

Tracklist:
01. Incipiens Ad Finem
02. The Last One
03. Wake Up
04. When They Call My Name
05. The Outsider
06. Dead Man Walking (Overture II)
07. Our Destiny
08. The King Of Pain
09. My Vow
10. Ballad Of The Lonely Hearts
11. Throw The First Stone
12. Vale (This Is Where It Ends)

Hneď v úvode sa musím priznať, že nie som skalný fanúšik Black Veil Brides. Aj keď poznám ich najväčšie hity, kapelu viac vnímam protredníctvom ich frontmana Andyho Biersacka. Stále tak trochu nedokážem túto kapelu priradiť k žiadnemu konkrétnemu (sub)žánru. Je to rock? Emo? Pop? Metal?Glam alebo heavy? Myslím, že na ich piatom štúdiovom albume "Vale", ktorý vyšiel práve dnes, sa nájde z vyššie uvedeného snáď všetko, aj čosi viac.

Album začína tajomným introm "Incipiens Ad Finem", v ktorom Andyho hlas vtiahne poslucháčov do diana. To okamžite prechádza do pomaly sa rozbaľujúcej "The Last One". Ku klavíru sa pridá gitara, bicie, basa, spev a všetko zrazu začína šlapať ako hodinky a vrcholí v hymnickom refréne, ktorý je pre Black Veil Brides typický. Rovnakým hymnickým skandovaním začína aj nasledujúca "Wake Up". Gitarové duo v zložení Jake Pitts a Jinnx vylaďujú ťahavé i rezavé úderné tóny a na sóla nie je na albume núdza. Po rýchlejšom úvode nasleduje menšie spomalenie so sláčikovým otvorením baladickej "When They Call My Name". Pieseň sa síce nesie v pomalšom tempe, ale s pribudajúcimi sekundami sa nabaľuje a naberá na sile a končí sériou ťahavých "whoa". Jemnú atmosféru okamžite rozbije nekompromisný gitarový začiatok "The Outsider". "Dead Man Walking (Overture II)" predstavuje najdlhšiu skladbu na albume s celkovou stopážou prekračujúcou 8 minút. Táto pieseň obsahuje z každého rožku trošku: meniace sa tempo, gitary striedajú tichšie pasáže, v ktorých Andyho hlas podkresľuje len synth-elektronické pozadie, ktoré si ja osobne spájam skôr s jeho sólovou tvorbou. Záver patrí orchestrálnemu outru a sláčikom kopírujúcim melódie vokálnych liniek, ktoré si ihneď získali moju pozornosť. Sláčikov sa nezbavíme ani pri nasledujúcej "Our Destiny". Krásne dokresľujú gitarové tóny a Andyho podmanivý hlas. Po žiadanom gitarovom sóle plaviaca sa loď narazí na ľadovec v podobe vytlieskavačky a ďalšej série "whoa" a podobných povzbudivých výkrikov, v tomto prípade skôr výkrikov do tmy. Ale to sú Black Veil Brides. "The King Of Pain" začína gitarovou vybrnkávačkou. Spočiatku sa môže zdať, že pôjde o rockovú baladu, ale atmosféra sa po prvej minúte presúva do chytľavejších a (hlavne v refréne) miestami popovejších vôd. Svoje miesto si v skladbe znovu nájdu aj sláčiky či gitarové sólo. Prichádza zrejme najtvrdšia jazda v podobe úderky "My Vow", do ktorej mohla kapela pokojne zakomponovať Andyho growling/screaming, tak ako v predošlej tvorbe. "Ballad Of The Lonely Hearts" sa ako balada len tvári. Obzvlášť zaujmú nápadité orchestrálne aranžmá a prostredná časť s ďalším sólom a akoby rituálnymi zbormi v pozadí. Pred záverom sa dostane na výslnenie moment stvorený pre živé vystúpenia - na takzvané sing-along a masové vytlieskavanie sprevádzané len bicími. Ustálenú hladinu sa opäť raz podarí rozčeriť nekompromisným gitarám. Energický refrén temnejšie ladenej "Throw The First Stone" kontrastuje s Andyho hrdeľným hovoreným slovom s nenávistným podtónom. "Vale" uzatvára rovnomerná pieseň s podtitulom "This Is Where It Ends". Počiatočnú jemnosť s nádychom melanchólie vystrieda záverečný výbuch sily v podobe súboja gitár a sláčikov. V celku vydarené finále. 

Piaty štúdiový album Black Veil Brides rozhodne neurazí žiadneho rockového fanúšika. Bohužiaľ, ani ničím výnimočným ho nenadchne. Pominúc komornejšie časti, piesne kvôli vyšperkovanej produkcii splývajú v jeden 46 minútový celok, ktorý sem-tam rozbije gitarové sólo. Tých je na nahrávke naozaj požehnane, rovnako ako orchestrálnych momentov, pri ktorých moje srdiečko aspoň na malú chvíľu zaplesalo radosťou. Záverečná "Vale" potvrdzuje, že kapela dokáže okrem priamočiarych skladieb vytvoriť aj komplikovanejšie kúsky, ktoré odkrývajú svoju prepracovanú tvár s postupne sa odkrývajúcimi vrstvami. Za najväčšie mínus považujem nadmerne sa opakujúce otravné hrdinské "whoa" momenty, ktoré sú akýmsi poznávacím znakom tvorby tejto kapely. Privítala by som aj väčšiu pestrosť vo vokálnych partoch. Jedna či dve agresívnejšie slohy namiesto Andyho uhladeného hlasu by spravili s albumom ako celkom divy. 

Celkové hodnotenie: 7/10

Black Veil Brides - Wake Up


Comments