Novinky zo štúdia: aké albumy nás (ne)čakajú v roku 2018? #1


Rok 2018, zdá sa, bude bohatý na štúdiové nahrávky. Novinky sa chystajú vo svete symfonického metalu i metalcoru. Mnohé albumy už dokonca za prvý mesiac stihli zasvietiť vo výkladoch hudobnín. Niektoré sa vydarili viac (Cane Hill), niektoré menej alebo vôbec (Leaves´ Eyes). Poďme si teda zrekapitulovať, čo od jednotlivých kapiel čakať v nasledujúcich zostávajúcich 11 mesiacoch roku 2018. 

1. Amaranthe
Amaranthe minulý rok vymenili jedného z trojice spevákov. Jake E sa rozhodol odísť z kapely a na jeho miesto nastúpil talentovaný Nils Mollin. S ním je momentálne kapela zavretá v štúdiu, kde nahráva nasledovníka kontroverznej nahrávky "Maximalism". Piata štúdiovka bude teda albumovým debutom tohto mladého speváka, ktorý s kapelou stihol precestovať už takmer celý svet. Pred pár dňami speváčka Elize dokonca zverejnila krátky úryvok novej piesne na instagramovom účte kapely.


2. Bury Tomorrow

Britskí metalcoristi Bury Tomorrow sa už niekoľko dní nachádzajú v štúdiu, kde nahrávajú materiál pre piaty štúdiový album. Kapela minulý rok vymenila Nuclear Blast Records za Music For Nations, label patriaci pod Sony. Spevák Daniel Winter-Bates sa k novému partnerstvu vyjadril s nadšením: "Po desiatich rokoch kapely sme našli tím, ktorý je na našej strane. Ukázali nadšenie, vedomosti a smerovanie, ktoré nás bezpochyby presvedčili, aby sme sa s týmto partnerstvom posunuli vpred. BT 5 je na ceste." Nový materiál po dňoch intenzívneho nahrávania vidí rovnako optimisticky: "Som nesmierne spokojný. Podarilo sa mi vyskúšať veci, o ktorých som nevedel, že dokážem. Nemôžem sa dočkať, kedy to všetkým ukážem."


3. Delain

Holanďania Delain sa medzi fanúšikmi symfonického metalu šplhajú stále na vyššie a vyššie priečky. Po úspešnom albume "Moonbathers" z roku 2016, sa kapela začiatkom roka pustila do písania nových piesní. Viac informácií zatiaľ nie je známych. Novinkou však bude nový bubeník, ktorý zaplní miesto po minuloročnom odchode Israela Rubena. Medzičasom si  nenechajte ujsť album "Solipsis" od Purest Of Pain - kapely gitaristky Merel Bechtold. Vychádza 1. marca a zaujímavosťou je, že ho kapela vydáva nezávisle, len s podporou fanúšikou a financií vyzbieraných prostredníctvom Indiegogo kampane. 


4. Denis Stoff

Tešiť sa môžu aj fanúšikovia ukrajinského speváka Denisa Stoffa. Ten za svoju pomerne krátku kariéru stihol vystriedať už niekoľko kapiel ako napríklad Make Me Famous alebo Down & Dirty. Najväčší úspech mu však bez debát prinieslo miesto speváka po boku britských metalcorových hviezd Asking Alexandria. Náhrada za Dannyho Worsnopa však netrvala dlho, a tak má Denis už ďalšiu kapelu. Jej názov ani mená členov zatiaľ nie sú známe, ale po dlhom odkladaní kapela pod vedením Stoffa budúci mesiac nabehne do štúdia, aby nahrala svoj debutový album. Čo sa týka žánrového zaradenia, Denis sľubuje zaujímavé veci: "Znie to inak, ale nebude to tak tvrdé ako kedysi. Aby som bol úprimný, nemôžem na to nalepiť ani žiadnu nálepku. Ľudia jednoducho musia tieto nové veci počuť."



5. Within Temptation

Within Temptation sa po dlhšej pauze vracajú na scénu! Bolo na čase. Posledný album "Hydra" im vyšiel ešte v roku 2014 a ten ďalší, v poradí siedmy, je na ceste tento rok. O čerstvé novinky sa podelila speváčka Sharon den Adel: "Vlastne už máme skoro všetko napísané, ale radi by sme zložili ešte ďalšie dve piesne. V tejto chvíli znejú veci viac moderne, materiál je heavy trochu iným spôsobom, na aký ste u nás zvyknutí. Radi sa pri skladaní stretávame s výzvami. Stále musíme pre tento album dokončiť texty, takže o koncepte nemôžem povedať veľa." Kapela tento týždeň zamierila do nahrávacieho štúdia a na november/december má naplanované veľké európske turné. Štastnej sedmičky sa teda dočkáme približne na jeseň. Na jar, presnejšie 20. apríla, vyjde debutová sólovka speváčke Sharon. Projekt aj album nesú meno "My Indigo" a obsahuje 10 popových piesní, z ktorých dva single "My Indigo" a "Out Of The Darkness" okupujú už nejakú dobu playlisty skalných fanúšíkov.



Comments